Merai Jasamu, Cikgu Zali: Sempena Persaraan Seorang Pendidik Dedikasi

Merai Jasamu, Cikgu Zali: Sempena Persaraan Seorang Pendidik Dedikasi

Hari ini menandakan satu peristiwa penting dalam sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Durian Guling apabila kita meraikan persaraan Cikgu Zali bin Abu Bakar. Setelah berkhidmat selama lebih tiga dekad dalam dunia pendidikan, Cikgu Zali kini melangkah ke fasa baharu kehidupannya.

Cikgu Zali memulakan kerjayanya sebagai guru Sejarah pada tahun 90an. Sepanjang perkhidmatannya, beliau telah menyumbang secara signifikan dalam pembangunan akademik dan sahsiah para pelajar. Bukan sekadar mengajar subjek, Cikgu Zali terkenal dengan pendekatan pengajarannya yang inovatif dan kemampuannya untuk menghidupkan bahasa dan sejarah dalam jiwa para pelajar.

Selain tugas mengajar, Cikgu Zali juga aktif dalam pelbagai aktiviti ko-kurikulum. Beliau pernah menjadi penasihat Kelab Sejarah dan Kelab Bola Sepak, di mana beliau berjaya membimbing ramai pelajar untuk mencapai kejayaan dalam pertandingan-pertandingan di peringkat daerah dan negeri.

Rakan sekerja mengenang Cikgu Zali sebagai seorang yang sentiasa bersedia untuk membantu dan memberi nasihat. Kewibawaannya sebagai pendidik dan keprihatinannya terhadap kebajikan pelajar menjadikan beliau figura yang dihormati dalam komuniti sekolah.

Walaupun persaraannya pasti akan meninggalkan kekosongan, warisan Cikgu Zali akan terus hidup melalui ramai bekas pelajar yang telah beliau inspirasikan. Pihak sekolah dan rakan sekerja mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan atas jasa dan pengorbanan beliau selama ini.

Sempena persaraan ini, majlis perpisahan akan diadakan pada minggu hadapan untuk meraikan sumbangan Cikgu Zali. Para pelajar, guru, dan bekas pelajar dijemput hadir untuk memberikan penghormatan terakhir kepada seorang pendidik yang telah memberi begitu banyak kepada dunia pendidikan.

Selamat bersara, Cikgu Zali. Semoga hari-hari mendatang dipenuhi dengan ketenangan dan kepuasan atas segala yang telah anda sumbangkan. Jasamu, Cikgu, akan sentiasa dikenang.