Festival Nasyid dan Khat 2024: Merayakan Seni dan Budaya Islam

Festival Nasyid dan Khat 2024: Merayakan Seni dan Budaya Islam

Pada 22 Julai 2024, SMKA Durian Guling di Marang, Terengganu, menjadi tuan rumah Festival Nasyid dan Khat (FNKSS) peringkat daerah. Acara ini menampilkan pelbagai pertunjukan nasyid dan pertandingan kaligrafi yang disertai oleh sekolah-sekolah di sekitar daerah Marang.

Festival ini bertujuan untuk mempromosikan seni dan budaya Islam melalui muzik nasyid dan seni khat. Para peserta mengenakan pakaian tradisional yang menambah keindahan dan keagungan acara.

Dalam pertandingan nasyid, kumpulan Shoutus Syakirin dari SMKA Durian Guling berjaya meraih gelaran juara. Sementara itu, dalam pertandingan khat, kategori lelaki dan perempuan juga dimenangi oleh peserta dari sekolah yang sama.

Am Festival Nasyid dan Khat 2024 bukan sahaja menjadi medan pertandingan, tetapi juga sebagai wadah untuk mempererat silaturahim dan memperkaya wawasan seni dan budaya Islam dalam kalangan generasi muda.