IQ-NILAM LOGIN : CARA ISI REKOD BACAAN MURID SECARA ONLINE

Program dalam talian NILAM (Nadi Ilmu Amalan Membaca)@ IQ-NILAM 2021

Ibu bapa diingatkan bahawa mulai tahun 2021, semua pelajar akan mengisi data bacaan NILAM mereka ke dalam sistem IQ-NILAM melalui pautan berikut: https://iqnilam.moe.gov.my

Sangat disarankan agar kanak-kanak membaca semasa PKP ini. Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi cara mengisi dan membaca data dengan mudah di IQ-NILAM menggunakan telefon bimbit atau komputer riba.

Ia bukan sahaja dapat meningkatkan pengetahuan dan pengembangan bahasa, tetapi juga mencatat dalam sistem NILAM yang diperkenalkan sekarang secara digital.

Mengapa bacaan mesti direkodkan dalam sistem IQ NILAM 2021?
Hasil pembacaan kanak-kanak dalam sistem akan membantu mereka mencapai tahap rekod 5 bintang, yang seterusnya menyumbang kepada pencapaian PAJSK.

Galakkan ibu bapa pelajar untuk mendorong dan mengawasi bacaan anak-anak mereka di rumah untuk berjaya.

Semoga dengan bantuan semua ibu bapa, di mana sahaja mereka berada, anak-anak kita dapat terus membaca.

IQ NILAM 2021: Cara menggunakan telefon bimbit dan komputer riba untuk merakam bacaan pelajar
Sila gunakan Google Chrome dan tetapkan akaun Google Classroom pelajar sebagai e-mel utama.

Lawati laman web https://iqnilam.moe.gov.my
Sila log masuk dengan ID DELIMA (e-mel dan kata laluan yang diberikan oleh sekolah kepada setiap pelajar)
“Borang Maklumat Bacaan Murid” akan dipaparkan.
Isi butiran maklumat berkaitan berikut:
Maklumat bahan bacaan
Tajuk
Pilihan bahasa
Tahun pelepasan
Pengarang
Pengeluar
Jenis bahan bacaan
Buku fiksyen
Buku bukan fiksyen
Bukan buku (contohnya: artikel, majalah, brosur, komik, dll.)
Bahan digital (sila salin pautan URL / pautan perpustakaan digital)
ringkasan
Aktiviti Pengayaan
Aktiviti lain (jika ada)
Setelah mengisi, klik butang “Simpan”.
Selesai!
Setiap kali pelajar mencatat hasil pembacaan, paparan pada skrin BUKU JUMLAH akan meningkat seperti yang ditunjukkan.

Banyak bahan bacaan juga dapat diterokai secara digital Sekiranya sukar untuk sampai ke perpustakaan, pelajar boleh menggunakan bahan bacaan di perpustakaan digital di portal KPM DELIMa untuk membaca buku secara digital di rumah.

Semasa cuti sekolah ini, anda juga dapat meneroka aplikasi bahan bacaan lain, termasuk:

Libby
Farfaria
Perpustakaan Negara Malaysia
Mari luangkan masa untuk membaca!

Pelajar dengan rekod bacaan NILAM tertinggi di semua peringkat akan layak mendapat piala, hadiah dan sijil.

Pelajar tersebut juga layak untuk mengambil bahagian dalam pemilihan watak NILAM yang mewakili sekolah.

Rekod bacaan NILAM juga akan dinilai dalam penilaian PAJSK (Penjelasan Aktiviti Fizikal, Latihan dan Kurikulum Umum).