Sejarah dan Matlamat Program NILAM

Matlamat dan tujuan NILAM adalah untuk mewujudkan tabiat membaca di kalangan pelajar dan mendorong mereka untuk terus menjana kreativiti dan idea inovatif untuk menanamkan tabiat membaca. Pelaksanaan rancangan NILAM memerlukan penyertaan sepenuhnya dari warga sekolah, termasuk pelajar dan guru.

Program NILAM terdiri daripada tiga bahagian, iaitu membaca dan merakam bahan bacaan, mengesahkan rekod dan mengumpulkan data, dan memberi pujian dan penghargaan. Bahagian pembacaan dan rakaman bahan bacaan melibatkan pelajar, dan bahagian ini bertanggungjawab untuk mengesahkan rekod, mengumpulkan data, dan memberi pujian dan penghargaan, yang sepenuhnya menjadi tanggungjawab guru.

NILAM bermaksud “Nadi Ilmu Amalan Membaca”. Ini merangkumi semua aktiviti galakan membaca yang dilakukan di sekolah, termasuk penilaian membaca berterusan yang dilakukan sepanjang tahun, dan diakui dengan tepat.

Rancangan ini dilaksanakan secara formal pada tahun 1999 dan berlaku untuk pelajar tahun satu di sekolah rendah dan menengah atau sekolah menengah pertama, iaitu melalui Pekeliling Ikhtisas Bilangan 13/1998 Kementerian Pendidikan Malaysia pada 22 Mei 1998: Program Membina Tabiat Membaca.

Pelaksanaan rancangan NILAM yang diperbaiki lebih komprehensif, melibatkan pelajar yang seawal sekolah rendah, membentuk lima kolej termasuk sekolah menengah, kursus diploma, pendidikan khas dan kolej vokasional. Bahan bacaan juga pelbagai dan luas, dan tidak terhad pada buku fizikal.