Che Muhammad Hakimi Che Alias dari SMKA Durian Guling, Marang Dipilih Sebagai Pelajar Terbaik STPM Sains Sosial Kebangsaan 2023

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek bergambar bersama penerima Anugerah Pelajar Terbaik STPM pada Majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Tahun 2023 dan Majlis Anugerah Pelajar Terbaik Peringkat Kebangsaan STPM dan MUET Tahun 2023 di Dewan Besar Majlis Peperiksaan Malaysia Persiaran 1, Bandar Baru Selayang, Batu Caves, Selangor. Foto MOHD ADZLAN, 23 JULAI 2024.

Pada Majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan MUET Tahun 2023 yang diadakan di Bandar Baru Selayang, Batu Caves, Selangor, Che Muhammad Hakimi Che Alias telah dinobatkan sebagai pelajar terbaik STPM Sains Sosial peringkat kebangsaan.

Che Muhammad Hakimi, pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Durian Guling, Marang, menerima pengiktirafan ini atas kecemerlangan akademiknya yang luar biasa. Beliau telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam semua mata pelajaran yang diambilnya, menjadikannya layak untuk menerima anugerah berprestij ini.

Majlis tersebut telah dihadiri oleh Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, yang beramah mesra bersama penerima Anugerah Pelajar Terbaik STPM. Fadhlina Sidek turut mengucapkan tahniah kepada Che Muhammad Hakimi serta para pelajar lain yang telah menunjukkan prestasi cemerlang dalam peperiksaan STPM dan MUET tahun ini.

Dalam ucapannya, Fadhlina Sidek menekankan betapa pentingnya pendidikan dalam membentuk masa depan negara dan menggalakkan pelajar untuk terus berusaha mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulum. Beliau juga menegaskan komitmen Kementerian Pendidikan untuk terus menyokong dan menyediakan peluang pendidikan yang terbaik kepada semua pelajar di Malaysia.

Che Muhammad Hakimi menyatakan rasa syukurnya atas pengiktirafan tersebut dan berterima kasih kepada guru-guru dan keluarganya yang telah memberikan sokongan padu sepanjang tempoh pembelajarannya. Beliau berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan bercita-cita untuk menyumbang kepada pembangunan negara dalam bidang sains sosial.

Pengiktirafan ini bukan sahaja membawa kegembiraan kepada Che Muhammad Hakimi dan keluarganya tetapi juga menjadi inspirasi kepada pelajar-pelajar lain untuk terus berusaha mencapai kejayaan dalam bidang akademik. Majlis ini juga menjadi platform untuk meraikan usaha gigih dan dedikasi para pelajar serta guru-guru yang telah bersama-sama menyumbang kepada kejayaan ini.