SELAMAT HARI GURU 2021

Saban tahun, Hari Guru akan disambut pada 16 Mei setiap tahun bagi menghargai pengorbanan guru-guru dalam mendidik anak bangsa. Apakah tema hari bagi tahun 2021? Tema sambutan hari guru untuk tahun 2021 yang telah diumumkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia adalah “Berguru Demi Ilum, Bina Generasi Baharu”. Pada tahun lepas, teman yang sama telah diambil sebagai Tema Hari Guru. Ditetapkan pada tarikh 16 Mei untuk setiap tahun telah dipilih sebagai Hari Guru. Pada tarikh yang sama iaitu dalam tahun 1956 yang lepas mengikut sejarah Malaysia melalui Laporan Razak. Ianya telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak hari itu.

Pelancaran Hari Guru tahun 2021 kali ini adalah untuk edisi yang ke 50. Tahun lepas lokasi sambutan Hari Guru diadakan di lokasi yang akan dikemaskini. Bagi tahun 2021 dan atas faktor Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), sambutan hari guru akan menjurus kepada program yang diadakan secara dalam talian termasuk di media sosial tidak seperti tahun sebelumnya yang disambut secara besar-besaran,